eli_555

eli_555

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1360]

Mielone Eli w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zostały mi mielone więc je zamrożiłam.Teraz odgrzałam w sosie pomidorowym i mam szybkie danie.

Mielone Eli w sosie pomidorowym

Składniki:

Mielone Eli w sosie pomidorowym

 

  • 60 dkg mięsa mielonego (ja pomieliłam łopatkę wieprzową)
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej

 

  • sos:
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g koncentratu pomidorowego (jeśli ktoś chce może dać mniej)
  • 1 łyżka papryki sodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka cebulki granulowanej
  • papryka ostra w proszku
  • ziarenka smaku
  • sól

 

  • 2 woreczki ryżu
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego świderki
  • 1 kostka bulionowa
  • 1 łyżeczka kurkumy

Sposób przygotowania:

Mielone Eli w sosie pomidorowym
Cebulę drobno posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć.Do mięsa mielonego dodać cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę,jajka,wiórki kokosowe,przyprawę do mięsa,majeranek,sól,pieprz i dokładnie wymieszać.Formować owalne kotleciki i obtaczać w bułce tartej.Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotleciki z obu stron na rumiano. W rondlu roztopić margarynę,dodać mąkę i przesmażyć.Wlać wodę (około 2 litry) i mieszając (żeby nie porobiły się kluchy) zagotować.Do sosu dodać koncentrat pomidorowy,Paprykę słodką i ostrą,czosnek,cebulkę,ziarenka smaku i sól do smaku.Sos pogotować jeszcze 5 minut.Jeżeli sos jest zbyt kwaśny,dodać odrobinę cukru.Do gorącego sosu wrzucić mielone. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.W 3 litrach wrzącej wody rozpuścić kostkę bulionową,dodać kurkumę i zagotować.Do wrzątku wrzucić makaron ryżowy i gotować 8-10 minut na małym ogniu.Makaron odlać i przepłukać zimną wodą.Na talerzu ułożyć trochę ryżu i trochę makaronu ryżowego,obok 2 mielone i polać sosem.Smacznego!