Sposób przygotowania:
Mielone Eli w sosie pomidorowym
Cebulę drobno posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć.Do mięsa mielonego dodać cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę,jajka,wiórki kokosowe,przyprawę do mięsa,majeranek,sól,pieprz i dokładnie wymieszać.Formować owalne kotleciki i obtaczać w bułce tartej.Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotleciki z obu stron na rumiano. W rondlu roztopić margarynę,dodać mąkę i przesmażyć.Wlać wodę (około 2 litry) i mieszając (żeby nie porobiły się kluchy) zagotować.Do sosu dodać koncentrat pomidorowy,Paprykę słodką i ostrą,czosnek,cebulkę,ziarenka smaku i sól do smaku.Sos pogotować jeszcze 5 minut.Jeżeli sos jest zbyt kwaśny,dodać odrobinę cukru.Do gorącego sosu wrzucić mielone. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.W 3 litrach wrzącej wody rozpuścić kostkę bulionową,dodać kurkumę i zagotować.Do wrzątku wrzucić makaron ryżowy i gotować 8-10 minut na małym ogniu.Makaron odlać i przepłukać zimną wodą.Na talerzu ułożyć trochę ryżu i trochę makaronu ryżowego,obok 2 mielone i polać sosem.Smacznego!