Sposób przygotowania:
Kotleciki w sosie chrzanowo-jabłkowym
Jabłko obrać i usunąć gniazdo nasienne - utrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach . Kostkę bulionową zalać wrzątkiem i rozpuścić .Roztopić klarowane masło w garnuszku lub na głębokiej patelni. Włożyć utarte jabłko i chrzan. Smażyć mieszając 1 minutę . Posypać mąką . Wymieszać . Wlać śmietankę .Zamieszać . Dolać bulion . Zagotować . Jeśli jest za gęsty dodać odrobinę zimnej wody i znów zagotować. Doprawić do smaku szczyptą cukru i soli .Włożyć kotlety .Przykryć i dusić na małym gazie przez 5 minut .
Ta porcja sosu wystarcza dla 4 osób . Połowę odłożyłam , ostudziłam i zamroziłam - będzie do innego dania już gotowy .
Kotlety miałam zamrożone - robione wg przepisu ,, Kotleciki z gotowanego kurczaka".
Ja to nazywam ,, przejściowe obiady " - robię jeden obiad - połowę zamrażam - potem do tego co było zamrożone coś dorabiam ( sos , kluski , jarzynkę ) i połowę tego co dorobiłam zamrażam - potem dorabiam coś do tego dorobionego w podwójnej porcji ....i tak w koło Macieju .Ułatwiam sobie pracę . A czasem wyciągam po prostu różne pakuneczki ( mięso , kluski , jarzynkę i sos ) i mam obiad gotowy .
Ta porcja sosu wystarcza dla 4 osób . Połowę odłożyłam , ostudziłam i zamroziłam - będzie do innego dania już gotowy .
Kotlety miałam zamrożone - robione wg przepisu ,, Kotleciki z gotowanego kurczaka".
Ja to nazywam ,, przejściowe obiady " - robię jeden obiad - połowę zamrażam - potem do tego co było zamrożone coś dorabiam ( sos , kluski , jarzynkę ) i połowę tego co dorobiłam zamrażam - potem dorabiam coś do tego dorobionego w podwójnej porcji ....i tak w koło Macieju .Ułatwiam sobie pracę . A czasem wyciągam po prostu różne pakuneczki ( mięso , kluski , jarzynkę i sos ) i mam obiad gotowy .