Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Makaron z sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Taki obiad moje dzieci mogłyby jeść prawie codziennie. Ja natomiast chętnie go przygotowuję, bo robi się bardzo szybko i wyśmienicie smakuje.

Makaron z sosem

Składniki:

Makaron z sosem

 

  • 1/2 cebuli
  • olej do smażenia
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 łyżeczka sosu Sambal Oelek
  • 1 czubata łyżeczka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki słodkiej suszonej papryki w płatkach
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka pszennej mąki
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem

Etap 1

Makaron z sosem
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.

Etap 2

Makaron z sosem
Mielona wieprzowina dodana do zeszklonej cebuli.

Do cebuli dodać mieloną wieprzowinę, wymieszać.

Etap 3

Makaron z sosem
Koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy dodane do mięsa z cebulą.

Dodać sos Sambal Oelek, pomidory suszone, oregano, płatki papryki, koncentrat pomidorowy, trochę soli i pieprzu. Wymieszać. Smażyć razem tak długo, mieszając co chwilę, aż mięso całkowicie się zetnie.

Etap 4

Makaron z sosem
Podsmażone z cebulą i przyprawami mięso oprószone mąką.

Mięso oprószyć mąką i wymieszać.

Etap 5

Makaron z sosem

Wlać śmietanę i szklankę wody, wymieszać. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia, co chwilę mieszając, aż sos lekko odparuje (ok. 10 minut). W razie potrzeby sos doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli lub przyprawą uniwersalną.

Etap 6

Makaron z sosem

Dowolny makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. Porcje makaronu wyłożyć na talerze, polać przygotowanym sosem. Można go dodatkowo posypać startym żółtym serem.


Tagi:

dania makarony