Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Wieprzowe kotlety z pęczakiem w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne kotleciki z sosem pomidorowym, które są świetną propozycją obiadową. Kotleciki te są ulubionymi kotlecikami mojej dwuletniej córeczki.

Wieprzowe kotlety z pęczakiem w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wieprzowe kotlety z pęczakiem w sosie pomidorowym

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowe kotlety z pęczakiem w sosie pomidorowym
Mięso mielimy, dodajemy ugotowaną kaszę pęczak, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy wyciśniętą namoczoną bułkę czerstwą i wyrabiamy masę, dodajemy kaszęmannę by masa nie była zbyt luźna. Następnie formujemy większe kotleciki, które spłaszczamy odrobinę, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto z dwóch stron na rozgrzanym oleju. W 500 ml wody rozpuszczamy kostkę bulionową, dodajemy pomidory i roztrzepujemy mąkę by zagęścić. Zagotowujemy doprawiając solą i pieprzem.Do sosu wkładamy podsmażone kotlety i gotujemy je w sosie przez 20 minut.Kotleciki podajemy z sosem. Są świetnym dodatkiem do ziemniaczków.
Wieprzowe kotlety z pęczakiem w sosie pomidorowym
do miski wkładamy mięso dodajemy jajko kaszę przyprawy i bułkę
Wieprzowe kotlety z pęczakiem w sosie pomidorowym
Kotleciki smażymy na złoto z dwóch stron
Wieprzowe kotlety z pęczakiem w sosie pomidorowym
na rosołku gotujemy sosik pomidorowy i doprawiamy
Wieprzowe kotlety z pęczakiem w sosie pomidorowym
kotleciki wkładamy do sosu i podgotowujemy całość