Sposób przygotowania:
Daktylowe ciasto
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Następnie dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy jajecznej dokładamy mąkę, proszek oraz olej. Delikatnie mieszamy na najmniejszych obrotach. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 15 minut w 180˚C. Po upieczeniu studzimy. W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt. Do tego ciasta potrzebne są bowiem 2 wkładki z jasnego biszkoptu MASA DAKTYlOWO_ANANASOWA: Daktyle kroimy na mniejsze części. Przekładamy do garnka. Puszki z ananasem otwieramy. Sok wlewamy do daktyli, owoce kroimy na mniejsze części i także dodajemy do daktyli. Całość miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Owocową masę podgrzewamy. Po zdjęciu z ognia dokładamy do niej rum oraz rozpuszczoną żelatynę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy by ostygła. Gęstniejącą masę ananasowo-daktylową wykładamy na pierwszy upieczony biszkopt. Pozostawiamy do chłodu do zastygnięcia. Gdy masa owocowa zastygnie wylewamy na nią śmietankę. ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier. Gdy ten dokładnie wymieszamy wlewamy żelatynę. Dokładnie mieszamy. Śmietankę wylewany na masę owocową. Przykrywamy drugim upieczonym biszkoptem i całość odstawiamy do chłodu by śmietanka stężała. MASA ORZECHOWA: Masło ucieramy. Do utartego dokładamy stopniowo cukier, śmietanę i żółtko. Gdy składniki dokładnie się połączą dokładamy zmielone orzechy. Ponownie miksujemy. Masę wykładamy na górny biszkopt DEKORACJA: Daktyle drobno kroimy i delikatnie wtłaczamy w orzechową masę.
2milutka
bietka
zbysiowa
marietta
misia5
jaga85
oczywiście!!