Sposób przygotowania:
Muffinki kawowo-cynamonowe z daktylem
Najlepiej aby wszystkie skladniki mialy temperature pokojowa. Maslo calkowicie rozpuscic, przestudzic. Jaja rozklocic. Pol szklanki mleka lekko podgrzac (np. na 30 sekund) i rozpuscic w nim 3 lyzki kawy. Dobrze rozgrzac piekarnik, do 200 stopni. Suche skladniki dokladnie wymieszac. W osobnej misce, polaczyc wszystkie mokre sklaniki i dobrze wymieszac. Polaczyc skladniki plynne z suchymi, krotko wymieszac. Foremki wylozyc papilotkami, lub wysmarowac tluszczem i posypac maka. Nakladac ciasto do foremek, na 3/4 wysokosci, w kazdy srodek babeczki, wcisnac po jednym daktylu. Piec ok 20-25 minut w 190 stopniach. Wykalaczka sprawdzic, czy muffinki sie upiekly. Po upieczeniu wszystkich muffinek (wyszly mi 24 sztuki) przygotowac lukier. Kawe rozpuszczamy w niewielkiej ilosci goracej wody, po czym dodajemy olejek rumowy, szklanke cukru i enegricznie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewamy muffinki i czekamy do zastygniecia. Smacznego!
yola
wedith1
eli_555
Jojo
Pyza
jovi
luna
kasik12
5:)
Doro
Marika_1961