Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na muffinki

Muffinki kawowo-cynamonowe z daktylem

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

... polane slodkim lukrem kawowym

Muffinki kawowo-cynamonowe z daktylem

Składniki:

Muffinki kawowo-cynamonowe z daktylem

 

  • Skladniki suche:
  • 3 szklanki maki pszennej,
  • 1 szklanka cukru pudru (lekko kopiasta),
  • 1/2 lyzeczki cynamonu,
  • 1/2 lyzeczki soli,
  • 1 lyzka cukru wanilinowego,
  • 3 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia,
  • 3 lyzki kawy instant (rozpuszczalnej)
  • Skladniki mokre:
  • 3/4 kostki masla,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka,
  • 2 male jaja,
  • kilka kroplli aromatu rumowego lub waniliowego.
  • 24 suszone daktyle,
  • Lukier:
  • 1 lyzka kawy instant,
  • 2-3 lyzki goracej wody,
  • szklanka cukru pudru,
  • kropla aromatu rumowego.
  • Papilotki lub tluszcz i maka do foremek

Sposób przygotowania:

Muffinki kawowo-cynamonowe z daktylem
Najlepiej aby wszystkie skladniki mialy temperature pokojowa. Maslo calkowicie rozpuscic, przestudzic. Jaja rozklocic. Pol szklanki mleka lekko podgrzac (np. na 30 sekund) i rozpuscic w nim 3 lyzki kawy. Dobrze rozgrzac piekarnik, do 200 stopni. Suche skladniki dokladnie wymieszac. W osobnej misce, polaczyc wszystkie mokre sklaniki i dobrze wymieszac. Polaczyc skladniki plynne z suchymi, krotko wymieszac. Foremki wylozyc papilotkami, lub wysmarowac tluszczem i posypac maka. Nakladac ciasto do foremek, na 3/4 wysokosci, w kazdy srodek babeczki, wcisnac po jednym daktylu. Piec ok 20-25 minut w 190 stopniach. Wykalaczka sprawdzic, czy muffinki sie upiekly. Po upieczeniu wszystkich muffinek (wyszly mi 24 sztuki) przygotowac lukier. Kawe rozpuszczamy w niewielkiej ilosci goracej wody, po czym dodajemy olejek rumowy, szklanke cukru i enegricznie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewamy muffinki i czekamy do zastygniecia. Smacznego!