Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Amarantusowo-drożdżowe z daktylami i truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo zdrowe i smaczne ciasto na mące pełnoziarnistej, ziarnach amarantusa, słodzone daktylami i fruktozą z duuuużą ilością pysznych, słodkich truskawek. Deser idealny!

Amarantusowo-drożdżowe z daktylami i truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Amarantusowo-drożdżowe z daktylami i truskawkami

 

  • Składniki na ciasto:
  • · 250 g ziarna amarantusa
  • · 700 g mąki pszennej pełnoziarnistej + 2 łyżki na zaczyn
  • · 3 jajka
  • · 3 żółtka
  • · 84 g świeżych drożdży
  • · 400 ml mleczka kokosowego
  • · 250 g suszonych daktyli
  • · 3 łyżki cukru waniliowego
  • · 5 łyżek fruktozy
  • · 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • · szczypta soli
  • · świeże truskawki- tyle ile zmieści się na cieście

Sposób przygotowania:

Amarantusowo-drożdżowe z daktylami i truskawkami
Drożdże ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy mąkę oraz 200 ml podgrzanego mleczka kokosowego- mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce. Ugotowany w szklance wody na małym ogniu (ok.20 minut) amarantus przekładamy do blendera. 150 g daktyli lekko siekamy i zalewamy 200 ml gorącego mleczka kokosowego. Kiedy daktyle namiękną przelewamy całość do amarantusa. Dokładnie blendujemy na gładkie puree.Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki ciasta- mąkę, puree amarantusowo-daktylowe, olej, jaja, żółtka, szczyptę soli oraz fruktozę. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy na gładkie ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od dłoni. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na dwie części. Przekładamy albo do dwóch keksówek, które wykańczamy daktylami, albo do małych kwadratowych form- na tym cieście układamy dużą ilość świeżych truskawek przekrojonych na połówki. Ciasto możemy również upiec w małych silikonowych foremkach na babeczki- na wierzchu układamy truskawki. Duże ciasta truskawkowe pieczemy ok. 45-50 minut, ciasta keksowe z daktylami ok. 40-45 minut, natomiast małe babeczki ok. 20-25 minut. Temperatura 180 stopni, termoobieg (piekarnik musi być oczywiście wcześniej nagrzany). Ciasto podajemy udekorowane cukrem pudrem i listkami mięty. Smacznego!
Amarantusowo-drożdżowe z daktylami i truskawkami
Etap 1 Amarantusowo-drożdżowe z daktylami i truskawkami- przygotowanie daktylowo-amarantusowego puree
Amarantusowo-drożdżowe z daktylami i truskawkami
Etap 2 Amarantusowo-drożdżowe z daktylami i truskawkami- wyrabianie ciasta
Amarantusowo-drożdżowe z daktylami i truskawkami
Etap 3 Amarantusowo-drożdżowe z daktylami i truskawkami- pieczenie
Amarantusowo-drożdżowe z daktylami i truskawkami
Etap 4 Amarantusowo-drożdżowe z daktylami i truskawkami- kawałek, przekrój ciasta