alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Książka Kucharska: Niezła babka, czyli wielkanocne baby!

Babka szafranowa z daktylami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wilgotna i żółciutka babka z najdroższą przyprawą czyli z szafranem. dodatkowo dodałam pokrojone daktyle.

Babka szafranowa z daktylami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babka szafranowa z daktylami

 

 

Sposób przygotowania:

Babka szafranowa z daktylami
Mleko podgrzać wsypać szafran i pozostawić do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku i miksować na wolnych obrotach. Dodać sól i esencję waniliową. Mąkę z proszkiem przesiać przez sitko. Dodać połowę mąki zmiksować, wlać mleko z szafranem, dodać resztę mąki i zmiksować na jednolite ciasto. Na koniec dodać pokrojone daktyle i wymieszać łyżką. Ciasto wylać do formy i piec około 70 min w 170 st do suchego patyczka. Wyjąć z pieca zostawić na 5 min w formie a następnie przełożyć na metalową kratkę do wystudzenia. Jeśli forma jest metalowa to wysmarować i wysypać bułką tartą.
Babka szafranowa z daktylami
do ciasta dodać pokrojone daktyle i wymieszać
Babka szafranowa z daktylami
ciasto wylać do formy i piec do suchego patyczka

Tagi:

jajko jajka