Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Muffinki daktylowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybkie i niesamowicie smaczne muffinki na podwieczorek!

Muffinki daktylowe

Składniki:

Muffinki daktylowe

 

 

 

  • SKŁADNIKI:

 

 

 

 

 

  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

 

 

  • cukier - 100 g

 

  • olejek do ciast śmietankowy - 1 łyżka

 

  • olej - 80 ml

 

 

 

 

  • kandyzowany cukier - 50 g

 

Sposób przygotowania:

Muffinki daktylowe
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Obie mąki , proszek do pieczenia i sól przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone daktyle i mieszamy. Jajko roztrzepujemy z cukrem , olejem , jogurtem i olejkiem śmietanowym. Dodajemy do miski z suchymi składnikami i mieszamy ( tylko do połączenia składników ). Ciastem napełniamy foremki ( ja jak zwykle korzystałam z silikonowych ) do 3/4 wysokości. Posypujemy kandyzowanym cukrem. Pieczemy ok. 25 minut / 170C.* Po upieczeniu można śmiało posypać jeszcze odrobiną tegoż cukru podgrzanego sekundkę na patelni.