Sposób przygotowania:
Razowiec na zakwasie z syropem daktylowym
Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać suche składniki, mąkę z solą, w drugiej mokre: wodę z zakwasem, drożdżami, syropem daktylowym i oliwą z oliwek. Następnie wlać mokre do suchych i wyrobić dobrze mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego.Powinno to zająć około 10 minut. Przy czym warto pamiętać by wykonywać ruchy podobne do ręcznego wyrabiania ciasta. Przykryć miskę czystą ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie przemiksować aż ciasto będzie odchodzić od brzegów. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, polać oliwą i dokładnie podociskać palcami do brzegów, starając się by usunąć wszelkie pęcherzyki powietrza. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C i pozostawić do wyrośnięcia, aż chlebek sięgnie granic. Następnie zwiększyć temp. do 200 stopni C i piec przez kolejne 40 minut. Po upieczeniu, wyjąć z formy, zdjąć papier i wystudzić na kratce.