Mama niejadka

Mama niejadka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 141]

Jaglano kokosowe kulki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kulki z kaszy jaglanej, z dodatkiem banana i masła orzechowego. Całość obtoczona w wiórkach kokosowych.

Jaglano kokosowe kulki Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Jaglano kokosowe kulki

 

  • kasza jaglana 100 gram
  • banan 1 sztuka
  • cukier trzcinowy 2 łyżki
  • wiórki kokosowe 100 gram
  • masło orzechowe 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Jaglano kokosowe kulki
100 gram kaszy jaglanej ugotować i ostudzić. Przełożyć do misy blendera i dosypać cukier.

Dodajemy większą część wiórków kokosowych (resztę pozostawiamy do obtoczenia), banana i masło orzechowe. Całość dokładnie blendujemy na gładką masę.

Odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki by masa trochę zgęstniała. Formujemy kulki i obtaczamy je w wiórkach.

Gotowe układamy na talerzyku wyłożonym papierem do pieczenia i schładzamy kilka godzin w lodówce.
Jaglano kokosowe kulki
Jaglano kokosowo bananowe kulki na deser
Jaglano kokosowe kulki
Ugotowaną kasze jaglaną mieszamy z cukrem
Jaglano kokosowe kulki
Dodajemy wiórki kokosowe, masło orzechowe i banana
Jaglano kokosowe kulki
Masę dokładnie blendujemy na dednolitą masę
Jaglano kokosowe kulki
Forkujemy kulko i obtaczamy je w wiórkach kokosowych

Tagi:

kokos deser