kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Daktylowe trufle z migdałami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Fit słodycze? Proszę bardzo! Słodziutkie trufle z daktyli i płatków migdałowych obtoczone gorzkim kakao przygotujemy w dosłownie kilka minut. Bezglutenowe, bez cukru, bez pieczenia i przepyszne!

Daktylowe trufle z migdałami

Składniki:

Daktylowe trufle z migdałami

podstawowe

Sposób przygotowania:

Daktylowe trufle z migdałami
Daktyle pozbawiamy pestek. Zalewamy gorącą woda i zostawiamy na godzinę, odsączamy na sitku (nie odciskamy). Płatki migdałów mielimy w blenderze razem z namoczonymi daktylami i kakao aż uzyskamy gęstą, jednolita masę. Ewentualnie dodajemy łyżeczkę miodu ale nie ma takiej konieczności bo daktyle są wystarczająco słodkie. Małą łyżeczką namaczamy w zimnej wodzie i odrywamy małe kawałki masy. Formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Obtaczamy w kakao. Zostawiamy w lodówce do schłodzenia ale jeśli nie jesteście w stanie odczekać tych dwóch godzin to możecie jeść je bezpośrednio po przygotowaniu :)

Tagi:

deser diety