alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Trufle czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Domowe czekoladowe trufelki w kolorowych posypkach.

Trufle czekoladowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Trufle czekoladowe

 

  • 75 ml kremówki
  • 25 g miodu prawdziwego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 25 g masła

 

Sposób przygotowania:

Trufle czekoladowe
Kremówkę, miód i cukier waniliowy podgrzać w garnuszku. Ale nie doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia dodać mało i połamane na mniejsze kawałki czekolady. Mieszać do rozpuszczenia. Masę wylać do płaskiego naczynia i pozostawić do całkowitego ostudzenia, najlepiej na całą noc. Z masy formować kuleczki i obtaczać w zależności od tego jakie mamy dekoracje. Kokos, kolorowe posypki, kakao, migdały, orzechy mielone. Ponownie odłożyć w zimne miejsce żeby stężały. Jeśli masa będzie się mocno kleić do rąk moczyć ręce delikatnie w zimnej wodzie.
Trufle czekoladowe
masę wylac do płaskiego naczynia i odłożyc do wystudzenia

Tagi:

czekolada