WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2153]

Danie jednogarnkowe z pulpetami i makaronem penne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie jednogarnkowe z pulpecikami wieprzowymi, porem i makaronem szpinakowym penne ze śmietanką i koperkiem. Szybkie i smaczne.

Danie jednogarnkowe z pulpetami i makaronem penne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Danie jednogarnkowe z pulpetami i makaronem penne

 

  • 250g mięsa wieprzowego np. schabu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majonezu
  • kawałek cebulki
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 1 łyżka bułki tartej
  • mąka pszenna do panierowania pulpetów
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 pora
  • 3 garście makaronu penne szpinakowego
  • 1,5szkl. wody
  • 150ml śmietany 30%
  • koperek

Sposób przygotowania:

Danie jednogarnkowe z pulpetami i makaronem penne

ETAP 1:

Mięso zmielić. Wbić jajko, doprawić sola, pieprzem i majonezem. Dodać bułkę tartą i posiekaną drobno cebulkę. Wyrobić na jednolitą masę. Z masy formować nieduże pulpeciki i panierować je w mące.

W garnku rozgrzać 3 łyżki oleju. Wrzucić pulpety i obsmażyć. Dodać pokrojonego w półplasterki pora. Smażyć razem przez kilka minut. Wlać 1,5 szklanki wody niegazowanej i 150 ml śmietanki. Wymieszać.

Dodać suchy makaron. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Gotować bez przykrycia aż makaron będzie miękki a sos się zagęści i zredukuje. W razie potrzeby podlać odrobiną wody lub śmietanki.

Gorące danie nakładać na talerze.

Danie jednogarnkowe z pulpetami i malkaronem penne
Danie jednogarnkowe z pulpetami i makaronem po przygotowaniu w garnku
Danie jednogarnkowe z pulpetami i malkaronem penne
Surowy makaron wrzucony do pulpetów z wodą i śmietaną
Danie jednogarnkowe z pulpetami i malkaronem penne
woda i śmietana dolane do pulpetów usmażonych z porem
Danie jednogarnkowe z pulpetami i malkaronem penne
pulpeciki wieprzowe podsmażone w garnku z porem