Sposób przygotowania:
Danie jednogarnkowe z pulpetami i makaronem penneETAP 1:
Mięso zmielić. Wbić jajko, doprawić sola, pieprzem i majonezem. Dodać bułkę tartą i posiekaną drobno cebulkę. Wyrobić na jednolitą masę. Z masy formować nieduże pulpeciki i panierować je w mące.
W garnku rozgrzać 3 łyżki oleju. Wrzucić pulpety i obsmażyć. Dodać pokrojonego w półplasterki pora. Smażyć razem przez kilka minut. Wlać 1,5 szklanki wody niegazowanej i 150 ml śmietanki. Wymieszać.
Dodać suchy makaron. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Gotować bez przykrycia aż makaron będzie miękki a sos się zagęści i zredukuje. W razie potrzeby podlać odrobiną wody lub śmietanki.
Gorące danie nakładać na talerze.