Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Danie kaczka po chińsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja rodzina nie lubi pieczonej kaczki, dlatego postanowiłam zrobić inaczej. Musze przyznać, że danie wyszło bardzo dobre, mięso soczyste, kruche z dodatkiem warzyw i makaronu. Polecam.

Danie kaczka po chińsku

Składniki:

Danie kaczka po chińsku

 

  • 2 filety z kaczki
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka
  • Sól
  • 1 cebula czerwona
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • ½ główki kapusty pekińskiej
  • Olej do smażenia
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • Fix do potraw chińskich
  • 300 ml wody
  • Szczypta chili
  • Opakowanie makaronu Tagliatelle

Sposób przygotowania:

Danie kaczka po chińsku

ETAP 1:

Danie kaczka po chińsku

1. Mięso obieramy ze skórki, kroimy w paseczki i doprawiamy przyprawą z kurczaka oraz solą. Prużymy na rozgrzanym oleju do miękkości.

ETAP 2:

Danie kaczka po chińsku

2. Na drugiej patelni Wok, prużymy obraną i drobno pokrojoną cebulę, obrane i pokrojone w słupki marchewki, pokrojone w paseczki papryki oraz poszatkowana kapustę. Warzywa solimy.

ETAP 3:

Danie kaczka po chińsku

3. Pod koniec prużenia wlewamy sos sojowy i łączymy z mięsem.

4. Fix rozrabiamy z wodą i zagęszczamy potrawę, doprawiamy chili, ewentualnie solą.

ETAP 4:

5. Mięso podajemy z ugotowanym makaronem według przepisu na opakowaniu.

6. Danie gotowe.

7. Smacznego.