WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pierogi z soczewicą i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo sycąca i niezwykle smaczne, choć mało popularne jeszcze u nas pierogi. Z farszem z gotowanej soczewicy z boczkiem i cebulką.

Pierogi z soczewicą i boczkiem

Składniki:

Pierogi z soczewicą i boczkiem

Ciasto

  • 4 szkl mąki
  • 2 szkl gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Farsz

  • 500 g soczewicy
  • 200 g boczku
  • 3 cebule
  • sól i pieprz do smaku
  • olej

Sposób przygotowania:

Pierogi z soczewicą i boczkiem

Soczewica

Pierogi z soczewicą i boczkiem
Soczewicę gotujemy, by była dość mocno miękka.

Soczewicę płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odlewamy i studzimy. Mielimy w maszynce do mięsa.

Boczek

Pierogi z soczewicą i boczkiem
Boczek podsmażamy razem z cebulką i dodajemy do soczewicy.

Boczek kroimy w drobną kostkę, tak jak i obraną cebulę. Podsmażamy razem na odrobinie oleju i dodajemy do soczewicy. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ciasto

Pierogi z soczewicą i boczkiem
Ciasto dokładnie wyrabiamy i obstawiamy do odpoczynku.

Do miski wsypujemy mąkę, solimy, dodajemy olej i wlewamy stopniowo gorącą wodę. Dokładnie wyrabiamy gładkie ciasto i obstawiamy na chwilę dla odpoczynku.

Gotowanie

Pierogi z soczewicą i boczkiem
Pierogi gotujemy we wrzątku ok. 4 min od wypłynięcia.

Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy koła i nadziewamy farszem z soczewicy. Zlepiamy brzegi i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy ok 4 minuty od wypłynięcia i podajemy.