Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Udka z kaczki po azjatycku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uwielbiam azjatyckie smaki. Dobrze komponuje się z nimi m.in. mięso z kaczki. Na niedzielny obiad przygotowałam pieczone udka kacze w azjatyckiej marynacie, z chrupiącą skórką.

Udka z kaczki po azjatycku

Składniki:

Udka z kaczki po azjatycku

 

Na marynatę:

  • 150 ml sosu hoisin
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka miodu
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Udka z kaczki po azjatycku

Przygotowanie marynaty

Udka z kaczki po azjatycku
Marynata na bazie sosu hoisin, sosu sojowego, miodu i przypraw

Czosnek kroimy w kosteczkę. Łączymy składniki marynaty.

Przygotowanie kaczki

Udka z kaczki po azjatycku
Mięso nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem

Udka z kaczki opłukujemy, osuszamy. Skórkę delikatnie nacinamy w kratkę.

Mięso z obu stron nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem (ja dałam świeży, ale może być też suszony).

Marynowanie kaczki

Udka z kaczki po azjatycku
Udka umieszczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki

Udka z kaczki umieszczamy w marynacie. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin.

Smażenie

Udka z kaczki po azjatycku
Kaczkę smażymy na patelni, zaczynając od strony ze skórką

Udka wyjmujemy z marynaty. Smażymy na suchej patelni, zaczynając od strony ze skórką. Następnie zmieniamy stronę.

Pieczenie

Udka z kaczki po azjatycku
Kaczkę pieczemy w piekarniku łącznie 1,5 godziny

Kaczkę przekładamy do formy do pieczenia, polewamy resztą marynaty.

Pieczemy 20 minut w 200 st.C, potem godzinę w 150 st.C., na ostatnie 10 minut zwiększamy temperaturę do 210 st.C, aby skórka była chrupiąca.

Co jakiś czas pieczone mięso podlewamy sosem.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.