Sposób przygotowania:
Udka z kaczki po azjatyckuPrzygotowanie marynaty
Czosnek kroimy w kosteczkę. Łączymy składniki marynaty.
Przygotowanie kaczki
Udka z kaczki opłukujemy, osuszamy. Skórkę delikatnie nacinamy w kratkę.
Mięso z obu stron nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem (ja dałam świeży, ale może być też suszony).
Marynowanie kaczki
Udka z kaczki umieszczamy w marynacie. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Smażenie
Udka wyjmujemy z marynaty. Smażymy na suchej patelni, zaczynając od strony ze skórką. Następnie zmieniamy stronę.
Pieczenie
Kaczkę przekładamy do formy do pieczenia, polewamy resztą marynaty.
Pieczemy 20 minut w 200 st.C, potem godzinę w 150 st.C., na ostatnie 10 minut zwiększamy temperaturę do 210 st.C, aby skórka była chrupiąca.
Co jakiś czas pieczone mięso podlewamy sosem.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.