BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 802]

Kaczka nadziana mieszanką grzybów

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam bardzo smaczną kaczkę nadzianą pysznym farszem z różnych gatunków grzybków. Kaczkę podałam w lany poniedziałek i bardzo szybko zniknęła ze stołu.

Kaczka nadziana mieszanką grzybów

Składniki:

Kaczka nadziana mieszanką grzybów

 

  • Kaczka 2 kg,

 

 

  • Marynata;
  • oliwa 4 łyżki,
  • majeranek 1 łyżeczka,
  • zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki,
  • przyprawa curry 1.2 łyżeczki,
  • przyprawa do drobiu 1 łyżeczka,
  • sól,pieprz do smaku,
  • woda 3/4 szklanki,

Sposób przygotowania:

Kaczka nadziana mieszanką grzybów
Kaczkę dokładnie oczyścić, umyć.

Farsz;

Kurki i podgrzybki rozmrozić odsączyć na sicie, włożyć na rozgrzane masło klarowne i podsmażyć.

Obraną cebule pokroić w kostkę, zeszklić na maśle,  do zeszklonej cebuli dodać podsmażone grzybki. Podusić jeszcze chwile.

Następnie dodać bułkę namoczoną w mleku ale odciśniętą,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną pietruszkę zieloną.

Doprawić do smaku pieprzem solą oraz rozbełtanym żółtkiem dobrze wymieszać.

Kaczkę napełnić farszem spiąć wykałaczkami lub po prostu pozszywać aby farsz nie wypłyną

Do miseczki wlać oliwę dodać przyprawę do drobiu, majeranek,zioła prowansalskie, przyprawy curry oraz odrobinę soli i pieprzu do smaku wymieszać. taką mieszanką natrzeć całą kaczkę po wierzchu ( dookoła ).

Kaczkę przełożyć do brytfanki wysmarowanej lekko tłuszczem, zalać wodą i włożyć do nagrzanego piekarnika do 190 - 200 stopni.Piec pod przykryciem, 30 minut przed końcem pieczenia kaczkę odkryć aby sie skórka ładnie przyrumieniła.

Piec około 2 godzin,podlewając powstałym sosem.