-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Danie meksykańskie wg -Natka-

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo szybkie pikantne danie meksykańskie gotowe do podania już w 30 minut. Każdemu posmakuje.

Danie meksykańskie wg -Natka- Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Danie meksykańskie wg -Natka-

 

  • 50 dag mięsa mielonego (np. mielona łopatka)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 średnia cebula
  • 3/4 szklanki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • papryka mielona ostra i słodka
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • ok. 30 dag makaronu (np. kokardki lub świderki)

 

Sposób przygotowania:

Danie meksykańskie wg -Natka-
Mięso mielone wykładamy na patelnię i podsmażamy. Od razu doprawiamy je solą i pieprzem. W międzyczasie kroimy cebulkę w kosteczkę, a gdy mięso się podsmaży (po ok. 10 minutach) dodajemy ją również na patelnię. W tym czasie możemy ugotować makaron al dente. Do mięsa wlewamy 3/4 szklanki ketchupu oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Fasole i kukurydze z puszek odsączamy, fasole dodatkowo płuczemy pod wodą, a następnie wrzucamy je na patelnię. Całość doprawiamy papryką mieloną (słodką i ostrą) według własnego uznania oraz ziołami prowansalskimi. Sos od czasu do czasu mieszamy aby nam nie przywierał do patelni. Danie meksykańskie podajemy z makaronem bądź ryżem. Smacznego!
Danie meksykańskie wg -Natka-
Oto wszystkie składniki potrzebne do zrobienia tej pysznej potrawy.
Danie meksykańskie wg -Natka-
Cebulę kroimy w kostkę, fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy.
Danie meksykańskie wg -Natka-
Całość dusimy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.