Kuchnia Meksyku jest znana i ceniona na całym w świecie. Wyróżnia się bogactwem wyrazistych smaków, kolorów i aromatów. Pyszne meksykańskie dania przywodzą na myśl radosną fiestę i zabawę z przyjaciółmi do samego rana.

Kuchnia meksykańska – ogólna charakterystyka

Kuchnia w stylu meksykańskim charakteryzuje się ostrością i wyrazistymi smakami. Potrawy są zawsze mocno przyprawione czerwoną papryką i chili. Często stosuje się także oregano, cząber, tymianek i cebulę. Nieodłączny składnik meksykańskich dań to rośliny strączkowe, przede wszystkim czerwona fasola. Bardzo popularne są także potrawy meksykańskie z mięsem mielonym i kukurydzą. W Meksyku dominują dania sycące i pożywne – na pewno zaspokoją nawet największy głód.

Zupa meksykańska

Tradycyjna meksykańska zupa jest bardzo treściwa, rozgrzewająca i aromatyczna. Jej podstawowe składniki to mięso mielone, fasola i kukurydza. Znane są również inne warianty tej potrawy, na przykład zupa meksykańska z kurczakiem lub z pulpetami. Klasyczny przepis można także wzbogacić o pieczarki.

Burritotortilla i naleśniki po meksykańsku

Najsłynniejsze dania pochodzące z Meksyku to burrito i tortilla, czyli jedzenie zawijane w cienkie placki. Burrito nadziewa się zazwyczaj przyprawionym na ostro mięsem mielonym, ale popularnością cieszy się także burrito z ryżem, kurczakiem, czy w wersji wegetariańskiej. Z kolei tortilla jest najczęściej wypełniona smażonym mięsem drobiowym i dużą ilością warzyw. Podaje się ją polaną sosami. W Polsce i innych krajach europejskich przyrządza się także naleśniki inspirowane smakami Meksyku. Nadziewa się je farszem podobnym do tradycyjnego burrito i podaje na ciepło.

Ostry sos meksykański i dipy do przekąsek

Ważnym dodatkiem do potraw w stylu meksykańskim jest ostry, czerwony sos. Jego główne składniki to pomidory, kilka rodzajów papryki, chili, cebula i czosnek. Podaje się go do tortilli i nachosów. Idealnie komponuje się także z daniami typu fast food, na przykład pizzą, chipsami, nuggetsami i smażonym kurczakiem.

Zdjęcie: Fotolia

Kuchnia meksykańska Kategorie

Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki po meksykańsku przygotowuje się z mąki, wody mineralnej, mleka i jajek. Ciasto smaży się partiami na natłuszczonej patelni teflonowej. Farsz do naleśników po meksykańsku z mięsem mielonym lub kurczakiem warto wzbogacić odrobiną sosu pomidorowego, czerwoną fasolą, kukurydzą, papryką, ostrą papryczką chilli, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Nafaszerowane naleśnikowe ruloniki zapieka się pod serową skorupką i podaje posypane natką pietruszki z sosem.

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska jest aromatyczna, rozgrzewająca i sycąca. Przygotowuje się ją z czerwonej fasoli, mięsa, papryki (słodkiej i chilli), pomidorów, cebuli, czosnku, świeżych ziół oraz ostrych przypraw. Danie można podawać na obiad, lub kolację. Zupa meksykańska bez mięsa stanowi smaczną potrawę jarską. Doskonale sprawdzi się na przyjęcia, na których są wegetarianie. Zupa fasolowa z boczkiem to propozycja dla amatorów wyrazistych smaków. Jej przygotowanie zajmuje około pół godziny.

Sos meksykański

Sos meksykański

Sos meksykański to zbiorcza nazwa wielu rodzajów różnych dipów i dodatków do potraw. Najpopularniejsze są meksykańskie salsy, czyli sosy przyrządzane na zimno, np. z pomidorów. Guacamole to kolejny bardzo znany meksykański przysmak. To gęsty dip z awokado, soku z cytryny, soli i czosnku. Sos meksykański można też przyrządzić z pomidorów z dodatkiem czerwonej fasoli i chili. Jest wyśmienity do tortilli, makaronu, a nawet pizzy.

Kurczak po meksykańsku

Kurczak po meksykańsku

Kurczak po meksykańsku to jednogarnkowe danie, które podaje się z ryżem. Pikantne kawałki drobiu łączy się z fasolą, papryką, cebulą, kukurydzą i pomidorami. Do dania można wykorzystać kurze piersi lub udka. Filet z kurczaka doprawia się papryką chili, solą oraz pieprzem. Mięso można też podać z sosem meksykańskim. Przygotowuje się go z pomidorów, papryki, czosnku, cebuli i oleju, a doprawia chili, solą oraz pieprzem. Ostry sos to również dobry dodatek do makaronu.

Tortilla meksykańska

Tortilla meksykańska

Tortilla meksykańska to płaski i okrągły placek z mąki kukurydzianej lub pszennej. Najczęściej używa się jej w postaci pieczywa lub bazy do innych potraw. Popularnym daniem jest tortilla z kurczakiem po meksykańsku. Do potrawy dodaje się również paprykę, sałatę lodową, fasolę i pomidory koktajlowe. Dobrym sosem do tortilli jest salsa meksykańska z awokado lub papryką chilli.

Ogórki po meksykańsku

Ogórki po meksykańsku

Ogórki po meksykańsku przyrządza się z niewielkich ogórków, które można pokroić w słupki lub zostawić całe. Do ich przygotowania potrzeba: czosnku, ostrej papryki, oleju rzepakowego lub słonecznikowego, octu i cukru. Najlepiej jeśli przed wymieszaniem wszystkich składników, ogórki zasypie się solą i zostawi na kilka godzin. Wtedy stają się one bardziej miękkie, a przez to są później znacznie smaczniejsze. Poleca się podawanie ogórków meksykańskich jako dodatek do obiadu.

Sałatka meksykańska

Sałatka meksykańska

Sałatka meksykańska to danie na bazie fasoli i ryżu. Przygotowanie potrawy zajmuje kilka minut, a jej smak jest wyśmienity. Można ją podawać w stylu wegetariańskim, oraz z dodatkiem piersi z kurczaka lub szynki. Sałatka dzięki kolorowym składnikom pięknie prezentuje się na stole. Zaletą potrawy jest to, że nie wymaga skomplikowanych składników, dzięki czemu może być przygotowana dla niezapowiedzianych gości.

Polecane przepisy do kategorii Kuchnia meksykańska

Znaleźliśmy 477 przepisów w kategorii Kuchnia meksykańska

Chili con carne

Chili con carne

karolinaOla karolinaOla
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chili con carne

Chili con carne

bogusia82 bogusia82
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chili con carne

Chili con carne

kloruś kloruś

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: