Sposób przygotowania:
Meksykańska tortilla
Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy. Czosnek i imbir ścieramy na tarce o małych oczkach i przesmażamy około pół minuty. Dodajemy mielone mięso i doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i papryczką chili.
Gdy mięso się zetnie dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Ja dodaję całość. Jeśli farsz ma być bardziej mięsny wystarczy połowa. Całość podlewamy krojonymi pomidorami z zalewą. Gotujemy na małym ogniu do odparowania większości płynu.
Placki tortilli podsmażamy na suchej patelni aż się ogrzeją i lekko zbrązowieją. Ewentualnie możemy podgrzać je kilka sekund w mikrofalówce. Na placku układamy liście świeżej sałaty, farsz mięsny oraz pokrojoną w cienkie plasterki czerwoną cebulę i paprykę.
Podwijamy niewielki fragment w dolnej części placka a następnie zawijamy jednej z boków w rulon. Dolną część tortilli zawijamy w folię aluminiową aby się nie otwierała.
Całość możemy skropić odrobiną ostrego sosu np. piri-piri.
Gdy mięso się zetnie dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Ja dodaję całość. Jeśli farsz ma być bardziej mięsny wystarczy połowa. Całość podlewamy krojonymi pomidorami z zalewą. Gotujemy na małym ogniu do odparowania większości płynu.
Placki tortilli podsmażamy na suchej patelni aż się ogrzeją i lekko zbrązowieją. Ewentualnie możemy podgrzać je kilka sekund w mikrofalówce. Na placku układamy liście świeżej sałaty, farsz mięsny oraz pokrojoną w cienkie plasterki czerwoną cebulę i paprykę.
Podwijamy niewielki fragment w dolnej części placka a następnie zawijamy jednej z boków w rulon. Dolną część tortilli zawijamy w folię aluminiową aby się nie otwierała.
Całość możemy skropić odrobiną ostrego sosu np. piri-piri.