kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Meksykańska tortilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Tortilla to rodzaj placka bardzo popularny w kuchni meksykańskiej. Można serwować go zarówno na ciepło jak i zimno z różnymi dodatkami.

Meksykańska tortilla

Składniki:

Meksykańska tortilla

podstawowe

 

  • strąk czerwonej papryki
  • czerwona cebula
  • sałata
  • opcjonalnie sos piri-piri

Sposób przygotowania:

Meksykańska tortilla
Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy. Czosnek i imbir ścieramy na tarce o małych oczkach i przesmażamy około pół minuty. Dodajemy mielone mięso i doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i papryczką chili.

Gdy mięso się zetnie dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Ja dodaję całość. Jeśli farsz ma być bardziej mięsny wystarczy połowa. Całość podlewamy krojonymi pomidorami z zalewą. Gotujemy na małym ogniu do odparowania większości płynu.

Placki tortilli podsmażamy na suchej patelni aż się ogrzeją i lekko zbrązowieją. Ewentualnie możemy podgrzać je kilka sekund w mikrofalówce. Na placku układamy liście świeżej sałaty, farsz mięsny oraz pokrojoną w cienkie plasterki czerwoną cebulę i paprykę.

Podwijamy niewielki fragment w dolnej części placka a następnie zawijamy jednej z boków w rulon. Dolną część tortilli zawijamy w folię aluminiową aby się nie otwierała.

Całość możemy skropić odrobiną ostrego sosu np. piri-piri.