Sposób przygotowania:
Danie z gruszki
Makaron ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Podczas gotowania wlać do makaronu jedną łyżeczkę oleju, żeby w czasie gotowania makaron nie przyklejał się do siebie. Ugotowany makaron odcedzić. Gruszki dokładnie umyć, obrać i przekroić na pół, żeby wyciąć gniazda nasionek, które znajduje się w środku. Obrane gruszki pokroić na niedużą kostkę. Gruszki zalać niewielką ilości wody i gotować przez chwile na niedużym ogniu. Do gotujących się gruszek wsypać pół szklanki cukru oraz do smaku według własnego uznania cynamon. Całość dobrze wymieszać i jeszcze chwilę pogotować. Do gotującej się gruszki wlać śmietanę i dokładnie wymieszać. Ugotowane gruszki zdjąć z ognia i zalać nimi ugotowany wcześniej makaron. Całość posypać jeszcze z wierzchu cynamonem.