reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 640]

Dębowe ogórki kiszone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kiedyś ogórki kiszono w dużych dębowych beczkach. Ja co prawda nie kiszę w beczce bo takowej nie mam i taka porcja byłaby dla nas za duża, ale za to do słoika dodaje po jednym większym dębowym listku.

Dębowe ogórki kiszone

Składniki:

Dębowe ogórki kiszone

 

 

  • przyprawy do jednego słoja:

 

  • koszyczek kopru, mały liść laurowy, płaska łyżeczka gorczycy

 

 

 

  • centymetr świeżego korzenia chrzanu + kawałek liścia chrzanu

 

  • jeden większy liść dębu

 

 

  • Zalewa na 5 litrowych słoików

 

  • 2 litry wody

 

  • 0,5 łyżeczki cukru

 

  • 4 płaskie łyżki soli niejodowanej

Sposób przygotowania:

Dębowe ogórki kiszone

przygotowanie

Dębowe górki kiszone
ogórki układamy ciasno w słojach, dodajemy przyprawy i zalewamy ciepłą zalewą

Ogórki dokładnie szorujemy, odsączamy z wody i ciasno układamy ciemną stroną do dołu w słoikach, wsypujemy przyprawy.
Składniki zalewy zagotowujemy i odstawiamy na 10 minut. Jeszcze ciepłą zalewą zalewamy ogórki , lekko zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce do ukiszenia.
Po tygodniu dokładnie zakręcamy słoje i ogórki przenosimy do spiżarni. Ogórki możemy spróbować już po tygodniu, ale najlepiej dać im tak ze dwa tygodnie.
Jeżeli nie lubicie mocno kwaśnych ogórków po tygodniu pasteryzujemy ogórki przez 10 minut.

Tagi:

ogórki