Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1255]

Delikatne pulpety z indyka z warzywami i koperkiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 190
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zapewniam, że takie pulpeciki posmakują zarówno dzieciom - jak i dorosłym. Są pyszne, delikatne i mało kaloryczne. To świetna propozycja na szybki oraz lekki obiad.

Delikatne pulpety z indyka z warzywami i koperkiem

Składniki:

Delikatne pulpety z indyka z warzywami i koperkiem

Około 10 sztuk w zależności od wielkości, pulpeciki:

  • 250g mięsa mielonego z fileta indyka (może być dowolne)
  • 1/2 suchej bułka namoczonej w mleku/wodzie
  • 1 jajko
  • 1/2 ugotowanej marchewki
  • 1/2 ugotowanej pietruszki
  • 1/4 pora (małego)
  • 1/3 pęczka świeżego koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • majeranek
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • mąka do obtaczania pulpetów

Sposób przygotowania:

Delikatne pulpety z indyka z warzywami i koperkiem

Warzywa:

Delikatne pulpety z indyka z warzywami i koperkiem
Do pulpecików można też użyć innych warzyw.

Marchewkę z pietruszką zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Natomiast pora należy pora pokroić w małą kostkę, a czosnek i koperek posiekać.

Masa:

Delikatne pulpety z indyka z warzywami i koperkiem
Masa mięsna może być trochę bardziej doprawiona, ponieważ podczas gotowania mięso będzie mniej doprawione w smaku.

Mięso wymieszać z bułką odciśniętą z mleka/wody, jajkiem oraz pozostałymi składnikami.
Całość doprawić zgodnie z własnym smakiem.

Formowanie i gotowanie:

Delikatne pulpety z indyka z warzywami i koperkiem
Często do wrzątku dodaję listki laurowe, ziele angielskie, domową vegetę i/lub odrobinę soli.

Z masy mięsno-warzywnej należy uformować kulki o dowolnej wielkości - u mnie przypominające orzech włoski.
Każdą z nich dokładnie obtoczyć w mące i włożyć do wrzątku.
Pulpeciki gotować do 10 minut.