SUPERPRZEPIS

Migdałowe ciasteczka z kaszą manną i jabłkami

  • 1
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 100
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Migdałowe ciasteczka z kaszą manną i jabłkami Więcej zdjęć (2)

Ciasteczka są przyjemnie chrupiące i naprawdę rewelacyjne w smaku! Ich migdałowy posmak oraz dodatek jabłka sprawia, że ciężko poprzestać na jednym, czy nawet dwóch ciastkach!

Składniki:

Migdałowe ciasteczka z kaszą manną i jabłkami

Około 12 sztuk:

Dodatkowo:

  • 1 jabłko
  • 1-2 łyżki płatków migdałowych
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

Migdałowe ciasteczka z kaszą manną i jabłkami

Jabłko:

Migdałowe ciasteczka z kaszą manną i jabłkami
Jabłko powinno być średniej wielkości i obrane.

Jabłko należy umyć, obrać i pokroić w niewielką kostkę.

Masa:

Migdałowe ciasteczka z kaszą manną i jabłkami
Wszystkie składniki masy powinny być dokładnie połączone.

Kaszę, mąkę migdałową i pszenną, cukier, jajko masło lub margarynę oraz proszek do pieczenia należy połączyć za pomocą dłoni.

Na końcu wmieszać płatki migdałowe z jabłkiem.

Formowanie:

Migdałowe ciasteczka z kaszą manną i jabłkami
Ciasteczka należy układać z dość sporymi odstępami.

Z masy należy uformować kulki wielkością przypominające średni orzech włoski.

Każdą z nich dość mocno spłaszczyć i zachowując większe odstępy umieścić na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Migdałowe ciasteczka z kaszą manną i jabłkami
Ciasteczka powinny być delikatnie rumiane.

Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 25-27 minut w temperaturze 180 stopni.