aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Delikatny krem chrzanowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Tak przygotowany krem chrzanowy wspaniale podkreśli smak świątecznego jajka. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do wędliny czy na kanapce.

Delikatny krem chrzanowy

Składniki:

Delikatny krem chrzanowy

 

  • 5 jajek
  • 1/2 l śmietany
  • 1 łyżeczka soli
  • 3-4 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu
  • 2 szklanki startego chrzanu

Sposób przygotowania:

Delikatny krem chrzanowy

ETAP 1:

Delikatny krem chrzanowy

Jajka, śmietanę, sól, cukier oraz ocet przełóż do garna i dokładnie rozmieszaj drewnianą łyżką. Następnie gotuj na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i powstanie budyń.

ETAP 2:

Gotowy zestaw z ognia i dodaj do niego wcześniej starty chrzan ( jest to dość ciężkie i płaczliwe zadanie dlatego polecam użyć gotowego ze słoiczka, ale wtedy należy pamiętać, aby chrzan delikatnie odsączyć, alby krem nie był zbyt ostry ). Całość dobrze wymieszaj i jeszcze przez chwilkę podgotuj.

Tak przygotowany krem przełóż do wcześniej wyparzonych słoiczków i odstaw do wystygnięcia. Następnie już zimny włóż do lodówki.


Tagi:

chrzan dodatki