Sposób przygotowania:
Cukinia po studenckuETAP 1:
1. Cukinię obrać i pokroić na cienkie plasterki.
2. Pomidory zalać wrzątkiem na ok. 30 sekund, wrzątek zlać. Pomidory obrać, cienko pokroić i wyciąć zdrewniałe środki.
3. Rozgrzać oliwę na patelni i wrzucić cukinię. Lekko osolić. Smażyć, aż się zeszkli i lekko zrumieni.
4. Wrzucić pokrojone pomidory. Dorzucić do smaku oregano, rozmaryn i /lub bazylię, wedle preferencji. Smażyć na małym ogniu, aż pomidory zmiękną i prawie się rozpuszczą. Im dojrzalsze pomidory, tym lepszy efekt.
5. Pod koniec smażenia dodać odrobinę pieprzu do smaku.
I już! Można podawać jako dodatek do obiadu we włoskim stylu, zjeść jako lekką kolację, a nawet dodać do spaghetti.