jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Żurawinowy chrzan

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Cenię chrzan za jego przyjemny, a jednocześnie ostry smak. Jego dodatek może urozmaicić każde danie.

Żurawinowy chrzan Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Żurawinowy chrzan

 

  • Składniki:
  • 2 korzenie chrzanu (lub mały słoiczek chrzanu),
  • 3 łyżki konfitury z żurawiny,
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki,
  • 1 łyżka czerwonego wina,
  • Natka pietruszki do dekoracji,
  • Suszone owoce żurawiny do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Żurawinowy chrzan
Chrzan obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. W zależności czy lubimy ostry chrzan czy łagodny przelewamy go gorącą wodą. Ja przelałam połowę utartego chrzanu (wówczas traci on na ostrości). Obie połowy chrzanu mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy śmietankę, która także łagodzi smak chrzanu. Na koniec dodajemy żurawinową konfiturę oraz wino. Całość dokładnie mieszamy i gotowe.
Żurawinowy chrzan
Chrzan ścieramy na tarce o małych oczkach
Żurawinowy chrzan
część chrzany przelewamy gorąca wodą. Chrzan łączymy ze śmietanką.