Elisa

Elisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Deser bezowo-jagodowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny deser z bezami, jagodami oraz z jogurtem. Prosty i łatwy w przygotowaniu. Można wykonać go nawet poza sezonem np. z mrożonych owoców.

Deser bezowo-jagodowy

Składniki:

Deser bezowo-jagodowy

jogurt:

  • 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego

 

  • cukier puder do smaku

Mus:

  • 0,5 szklanki jagód kamczackich
  • cukier do smaku

Bezy:

  • 2 zimne białka

 

  • 0,5 szklanki cukru

Dodatkowo:

  • kilka jagód kamczackich do dekoracji

Sposób przygotowania:

Deser bezowo-jagodowy
1. Przygotować bezy. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypywać cukier cały czas ubijając. Z kolei masę na bezę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać beziki na wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Bezy piec przez 10 minut w 120 stopniach. Temperaturę zmniejszyć do 90 stopni i suszyć bezy przez 2 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika albo z termoobiegiem. Po tym czasie pozostawić je w piekarniku do wystygnięcia. Bezy zdjąć z papieru.

2. Z kolei przygotować jogurt. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem.

3. Jagody z cukrem miksować, żeby powstał mus.

4. Następnie na spód słoiczka dać jogurt. Później wlać mus. Bezy pokruszyć i dać je do słoiczka.

5. Na koniec udekorować jagodami.

6. Smacznego!

Tagi:

deser bezy owoce