SUPERPRZEPIS

Tarta z czerwoną porzeczką i bezą

  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Tarta z czerwoną porzeczką i bezą Więcej zdjęć (7)

Pyszny deser dla całej rodziny. Dzisiaj zapraszam na zapomnianą już czerwoną porzeczkę w nowej odsłonie.

Składniki:

Tarta z czerwoną porzeczką i bezą

 

  • ciasto na tartę:
  • 1 szklanka + 4 łyżki maki pszennej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka

 

 

  • Dodatkowo
  • około 300 - 400 g czerwonej porzeczki
  • 2-3 łyżki kaszy manny
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • mięta do dekoracji
  • masło i bułka tarta do smarowania formy

Sposób przygotowania:

Tarta z czerwoną porzeczką i bezą
Owoce:

Porzeczki oprószamy cukrem i odstawiamy na minimum 40 minut.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy masło i siekamy lub miksujemy, dodajemy jajka i zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinę.

Formę do tarty natłuszczamy masłem i obsypujemy bułką tartą, wykładamy ciastem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

Przygotowujemy bezę:

Biała ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier puder i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.

Z piekarnika wyciągamy tartę, posypujemy kaszą manną, wykładamy owoce, nakładamy bezę. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach po czym zmniejszamy grzanie do 150 stopni i pieczemy przez 30 minut.

Ja przykrywam ciasto papierem do pieczenia by beza się nie spaliła. Podajemy dekorując miętą.
Tarta z czerwoną porzeczką i bezą
z podanych składników przygotowujemy ciasto
Tarta z czerwoną porzeczką i bezą
po schłodzeniu ciastem wykładamy formę do tarty
Tarta z czerwoną porzeczką i bezą
ciasto podpiekamy i wysypujemy kaszą manną
Tarta z czerwoną porzeczką i bezą
owoce wykładamy na tartę posypaną kaszą manną
Tarta z czerwoną porzeczką i bezą
na wierzch wykładamy ubite białka na bazę
Tarta z czerwoną porzeczką i bezą
tartę pieczemy i podajemy :) Smacznego !