Sposób przygotowania:
Tarta z czerwoną porzeczką i bezą
Owoce:
Porzeczki oprószamy cukrem i odstawiamy na minimum 40 minut.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy masło i siekamy lub miksujemy, dodajemy jajka i zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Formę do tarty natłuszczamy masłem i obsypujemy bułką tartą, wykładamy ciastem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
Przygotowujemy bezę:
Biała ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier puder i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Z piekarnika wyciągamy tartę, posypujemy kaszą manną, wykładamy owoce, nakładamy bezę. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach po czym zmniejszamy grzanie do 150 stopni i pieczemy przez 30 minut.
Ja przykrywam ciasto papierem do pieczenia by beza się nie spaliła. Podajemy dekorując miętą.
Porzeczki oprószamy cukrem i odstawiamy na minimum 40 minut.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy masło i siekamy lub miksujemy, dodajemy jajka i zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Formę do tarty natłuszczamy masłem i obsypujemy bułką tartą, wykładamy ciastem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
Przygotowujemy bezę:
Biała ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier puder i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Z piekarnika wyciągamy tartę, posypujemy kaszą manną, wykładamy owoce, nakładamy bezę. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach po czym zmniejszamy grzanie do 150 stopni i pieczemy przez 30 minut.
Ja przykrywam ciasto papierem do pieczenia by beza się nie spaliła. Podajemy dekorując miętą.