SUPERPRZEPIS

Śledzie w koperku na Wigilie

  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Śledzie w koperku na Wigilie Więcej zdjęć (5)

Wigilia już nie długo, tylko trzy tygodnie nam zostały więc czas przygotować przepyszne rybne i śledziowe specjały. Proponuje śledzika w oleju z koperkiem. Proste smaczne o lekkim posmaku rydza.

Składniki:

Śledzie w koperku na Wigilie

Składniki:

  • cebula 1 szt
  • koperek mrożony 3 łyżki
  • pieprz mielony ziołowy
  • matiasy 300 g
  • olej rydzowy 150 ml
  • pomidor 1 szt

Sposób przygotowania:

Śledzie w koperku na Wigilie

Wykonanie:

Polecam wam na Wigilię oto tego śledzika.

Matyjasa wymaczamy w wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w centymetrowe kawałeczki. Cebulkę obieramy i kroimy w drobna kosteczkę. Pomidor sparzyć,obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.

Olej wlewamy do miseczki dodajemy koperek rozmrożony i pieprz ziołowy. Mieszamy.

Do naczynia wkładamy na przemian cebulka, zalewa, śledź, cebulka,zalewa,śledź pomidor, zalewa. Zamykamy i zostawiamy na około jednej doby, by się przygryzło.

Wygląda i smakuje wyśmienicie.

Śledzie w koperku na Wigilie
Cebulkę obieramy i kroimy w drobna kosteczkę.
Śledzie w koperku na Wigilie
Matyjasa wymaczamy w wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w centymetrowe kawałeczki.
Śledzie w koperku na Wigilie
Olej wlewamy do miseczki dodajemy koperek rozmrożony i pieprz ziołowy.
Śledzie w koperku na Wigilie
Mieszamy,do naczynia wkładamy na przemian cebulka,zalewa,śledź,cebulka,zalewa,śledź pomidor,zalewa.