Sposób przygotowania:
Pstrąg faszerowany kapustą z grzybamiETAP 1:
Dzień wcześniej ugotować kapustę.
W rondelku zalać wrzątkiem grzyby. Gotować ok. 10 min. Wystudzić i grzyby pokroić w małe kawałki.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać kapustę kwaszoną ( jeśli jest taka potrzeba, to wcześniej pokroić ), listek laurowy, ziele angielskie, jałowiec, grzyby i wodę w której gotowały się grzyby. Dolać jeszcze wody tak, żeby kapusta była przykryta.
Gotować do miękkości. Dodać pieprz ziołowy, czarny mielony i sól do smaku.
Pstrąga oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Lekko posmarować olejem z wierzchu i w środku.
Nałożyć do środka kapustę z grzybami. Umieścić rybę na kawałku folii aluminiowej. Folię zawinąć tak, żeby łączenie było u góry.
Pakiecik umieścić w żaroodpornym naczyniu i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min.
Rybę podać ciepłą. Smacznego.