czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Mus czekoladowy z truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Puszysty czekoladowy mus i świeże truskawki to wymarzony, wakacyjny deser:) Można truskawki zastąpić np. jagodami lub malinami.

Mus czekoladowy z truskawkami

Składniki:

Mus czekoladowy z truskawkami

 

  • szklanka śmietanki 30%,
  • 125 g serka mascarpone,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki kakao,
  • 200 g świeżych truskawek.

Sposób przygotowania:

Mus czekoladowy z truskawkami
Czekoladę stopić na parze i przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Stale ubijając, dodawać po łyżce serka mascarpone.

Następnie powoli dodawać przestudzoną, stopioną czekoladę oraz kakao. Krótko zmiksować.

Mus nałożyć do miseczek, udekorować świeżymi truskawkami. Schłodzić. Podawać mocno schłodzony.