zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Deser jabłkowo rodzynkowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

deserek bez pieczenia ....

Deser jabłkowo rodzynkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser jabłkowo rodzynkowy

 

  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • pierwsza warstwa :
  • 800 g jabłek
  • 3/4 szk rodzynek sułtańskich
  • 1,5 szk wody
  • 2 galaretki morelowe
  • druga warstwa :
  • 1 jogurt naturalny ( 400 g )
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 500 ml wody
  • 2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Deser jabłkowo rodzynkowy
Na patelnię lub do rondla wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. Umyte jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i wrzucić na wrzącą wodę. Następnie dodać rodzynki i całość dusić około 10 - 15 minut w zależności od rodzaju jabłek, które powinny być miękkie ale z widocznymi kawałkami. Do jabłek wsypać galaretki morelowe, dokładnie wymieszać aż galaretka się rozpuści i schłodzić masę. Blaszkę o wymiarach 23 x 31 cm wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć na dnie biszkopty i wyłożyć na nie masę jabłkowo rodzynkową. Blaszkę wstawić do lodówki do stężenia. 500 ml wody zagotować, wsypać galaretki truskawkowe i dokładnie wymieszać. Potem je schłodzić. Do wysokiego naczynia wlać śmietankę, dodać jogurt i zmiksować. Gdy galaretka jest półpłynna wlać ją do jogurtu i dalej chwilę miksować. Tak przygotowaną masę przelać na warstwę jabłkowo rodzynkową i ponownie blaszkę wstawić do całkowitego stężenia. Gotowy deser kroić między biszkoptami.
Deser jabłkowo rodzynkowy
najpierw w blaszce ułożyć biszkopty ....
Deser jabłkowo rodzynkowy
na biszkopty wyłożyć przygotowaną masę ...
Deser jabłkowo rodzynkowy
na masę jabłkowo rodzynkową wylać masę jogurtową
Deser jabłkowo rodzynkowy
gotowy deser kroić miedzy biszkoptami ...