Sposób przygotowania:
Deser jabłkowo rodzynkowy
Na patelnię lub do rondla wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. Umyte jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i wrzucić na wrzącą wodę. Następnie dodać rodzynki i całość dusić około 10 - 15 minut w zależności od rodzaju jabłek, które powinny być miękkie ale z widocznymi kawałkami. Do jabłek wsypać galaretki morelowe, dokładnie wymieszać aż galaretka się rozpuści i schłodzić masę. Blaszkę o wymiarach 23 x 31 cm wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć na dnie biszkopty i wyłożyć na nie masę jabłkowo rodzynkową. Blaszkę wstawić do lodówki do stężenia. 500 ml wody zagotować, wsypać galaretki truskawkowe i dokładnie wymieszać. Potem je schłodzić. Do wysokiego naczynia wlać śmietankę, dodać jogurt i zmiksować. Gdy galaretka jest półpłynna wlać ją do jogurtu i dalej chwilę miksować. Tak przygotowaną masę przelać na warstwę jabłkowo rodzynkową i ponownie blaszkę wstawić do całkowitego stężenia. Gotowy deser kroić między biszkoptami.
Natala1210
zewa
dziękuję :)
gusia1000