Sposób przygotowania:
Deser jabłkowy
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Potarte jabłka przekładamy do garnka o grubym dnie, dolewamy wodę oraz wsypujemy cukier cytrynowy. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty, mieszamy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia.
Ciastka drobno kruszymy i wsypujemy po czubatej łyżce na dno 4 pucharków.
Na ciastka przekładamy tężejącą galaretkę z jabłkami i wstawiamy deserki do lodówki. Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudem na sztywno i nakładamy na galaretkę jabłkową.
Górę deserów posypujemy resztą pokruszonych ciastek.
Ciastka drobno kruszymy i wsypujemy po czubatej łyżce na dno 4 pucharków.
Na ciastka przekładamy tężejącą galaretkę z jabłkami i wstawiamy deserki do lodówki. Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudem na sztywno i nakładamy na galaretkę jabłkową.
Górę deserów posypujemy resztą pokruszonych ciastek.
Gotowe deserki przechowujemy w lodówce.
kuchenny świat