SUPERPRZEPIS

Deser jabłkowy

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Deser jabłkowy Więcej zdjęć (7)

Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami pysznym deserem jabłkowym który pamiętam z dzieciństwa ,kiedy w sobotnie popołudnie przygotowywaliśmy go razem z moją mamą.

Składniki:

Deser jabłkowy

 

Sposób przygotowania:

Deser jabłkowy
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne.

Tak przygotowane jabłka napełniamy łyżeczką miodu, jak również można zamiast miodu włożyć konfiturę wiśniową według uznania.

Jabłka smarujemy miodem również po wierzchu, następnie posypujemy je rozgniecionymi migdałami lub płatkami migdałów.

Jabłka układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 220 stopni około 20 minut ,można i trochę dłużej ale wtedy jabłka się zaczną rozpadać.

Jabłka podajemy ze śmietaną.
Deser jabłkowy
Jabłka obieramy ze skórki ,nastęnie usuwamy gniazda nasienne
Deser jabłkowy
Jabłka po obraniu i oczyszczeniu z gniazd nasiennych skrapiamy sokiem z cytryny
Deser jabłkowy
Wydrążone jabłka napełniamy miodem lub konfiturą,górę również smarujemy miodem
Deser jabłkowy
Jabłka obtaczamy w rozgniecionych migdałach lub w płatkach migdałów
Deser jabłkowy
Wkładamy do wysmarowanego żaroodpornego naczynia i zapiekamy około 20 minut
Deser jabłkowy
Pyszny deser jabłkowy gotowy do podania

Tagi:

jabłka deser