ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 338]

Wieloowocowa drożdżówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto drożdżowe tym razem wieloowocowe z chrupiącą kruszonką jest bardzo smaczne, aromatyczne, wilgotne.

Wieloowocowa drożdżówka Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Wieloowocowa drożdżówka

 

  • drożdże świeże 8 dag,
  • cukier 1 szklanka,
  • jajka 5 sztuk,
  • mąka tortowa 70 dag,
  • sól 1 szczypta,
  • mleko letnie 2 szklanki,
  • masło lub margaryna 10 dag,
  • owoce: nektarynki,brzoskwinie, jabłka, śliwki,
  • kruszonka: 10 dag cukru, mąka krupczatka 15 dag, miękkie masło 12,5 dag

Sposób przygotowania:

Wieloowocowa drożdżówka
Drożdże rozetrzeć w misie robota z łyżeczką cukru, mąki, 1/2 szklanką mleka i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, dodać resztę cukru, wbić jajka, wlać mleko letnie i letni tłuszcz, hakiem robota wyrabiać z 10 minut.

Posypać trochę mąką ciasto, nakryć talerzem i do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Forma 34x25 cm i 20x15 cm z papierem do pieczenia, ciasto par ę razy ręką wyrobić i dodać do foremek.

Na cieście poukładać na przemian śliwki, nektarynki, jabłka, brzoskwinie, z podanych składników zrobić kruszonkę i posypać owoce.

Piekarnik nagrzany na 180 st. C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formach ciasto wystudzić, mniejsza forma dla męża do pracy. 
Wieloowocowa drożdżówka
Owoce mieszane dajemy jakie mamy i jakie lubimy.
Wieloowocowa drożdżówka
Przesiana mąka daje ciastu drożdżowemu lekkości.
Wieloowocowa drożdżówka
Ciasto drożdżowe powinno wyrastać bez przeciągów.
Wieloowocowa drożdżówka
Owoce dodajemy jakie mamy i jakie lubimy.
Wieloowocowa drożdżówka
Wieloowocowa drożdżówka