Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Makowiec na biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ten makowiec to efekt eksperymentu, powstał w mojej kuchni. Jest zupełnie inny od tradycyjnych - wilgotny i delikatny, z nutą kokosową i migdałową. Bardzo prosty w przygotowaniu.

Makowiec na biszkopcie Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Makowiec na biszkopcie

* masa makowa *

  • mielony mak 500 g
  • cukier kryształ 1 szkl.
  • aromat migdałowy do smaku
  • masło 200 g
  • jajka 4 średnie
  • migdały mielone 150 g
  • mąka kokosowa 5-6 łyżek
  • mleko migdałowe 1,5 szkl.
  • miód płynny 2 łyżki

* ciasto biszkoptowe *

  • jajka 8 szt.
  • cukier kryształ 7 łyżek
  • mąka pszenna 8 łyżek
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • olej roślinny 5 łyżek

* polewa czekoladowa *

  • czekolada gorzka 100 g
  • czekolada mleczna 100 g
  • mleko 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Makowiec na biszkopcie
Jajka ubite z cukrem na puszystą masę połączyć z mielonymi migdałami, miodem i rozpuszczonym ostudzonym masłem. Mielony mak zaparzyć wrzącą wodą, odstawić do ostygnięcia, a potem dobrze odcedzić i dodać do masy jajecznej. Dolać mleko migdałowe i aromat migdałowy oraz mąkę kokosową.

Wymieszać dokładnie i przełożyć do płaskiej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Wyrównać wierzch masy makowej i piec 40 min.

W tym czasie ubić jajka z cukrem, dolać olej i wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. 

Na gorący makowiec wylać ciasto biszkoptowe i równo rozsmarować. Piec jeszcze 20-25 min. 

Upieczone ciasto wyjąć z formy na blat, odwracając biszkoptem do dołu, i ostrożnie odkleić papier do pieczenia. Przestudzić i polać stopioną czekoladą.
Makowiec na biszkopcie
Ubite z cukrem jajka połączyć ze zmielonymi migdałami.
Makowiec na biszkopcie
Po wymieszaniu z makiem dolać mleko migdałowe.
Makowiec na biszkopcie
Masę makową zagęścić za pomocą mąki kokosowej.
Makowiec na biszkopcie
Na podpieczony makowiec wylać ciasto biszkoptowe.
Makowiec na biszkopcie
Upieczone ciasto odwrócić biszkoptem do dołu.
Makowiec na biszkopcie
Ostudzony makowiec polać polewą czekoladową.