Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Deser jeżynowo-ananasowy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Połączyłam smak leśnych owoców z egzotycznymi, wyszło pysznie i kremowo, polecam

Deser jeżynowo-ananasowy

Składniki:

Deser jeżynowo-ananasowy

 

  • 300 g jeżyn,
  • 3 łyżki wiórek kokosowych,
  • 2 łyżki płatków migdałowych,
  • 4 plastry ananasa z puszki,
  • 4 łyżki zalewy z ananasa,
  • 100 g śmietany kremówki,
  • 125 g mascarpone,
  • 1 łyżeczka cukru pudru

 

 

Sposób przygotowania:

Deser jeżynowo-ananasowy
Wiórki kokosowe i płatki migdałowe prażymy na suchej patelni aż staną się rumiane (płatki osobno i wiórki osobno). Ananasa miksujemy razem z zalewą za pomocą blendera. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Serek mascarpone ucieramy aż stanie się puszysty, łączymy go delikatnie z kremówką. Następnie stopniowo dodajemy zmiksowanego ananasa, dokładnie mieszamy tak, aby nie powstały grudki. W pucharkach układamy na przemian warstwę jeżyn, serka i posypujemy wiórkami i płatkami migdałowymi. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Deser dekorujemy jeżynami i listkami mięty. Życzę smacznego ;)