Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Lody z masłem orzechowym, miodem i mascarpone

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lody są obłędne w smaku i przyznam, że odrobinę przypominają orzechowy mrożony sernik. Ich konsystencja jest idealna, świetnie się kroją/nabierają łyżką do lodów oraz nie rozpływają się - nawet po przestaniu godziny w temperaturze pokojowej.

Lody z masłem orzechowym, miodem i mascarpone

Składniki:

Lody z masłem orzechowym, miodem i mascarpone

Pudełko o pojemności 1 litra:

  • 400 ml śmietanki 30-42%
  • 200g masła orzechowego
  • 100g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru (płaskie)
  • 4 łyżki miodu (około 80g)

Sposób przygotowania:

Lody z masłem orzechowym, miodem i mascarpone

Lody:

Lody z masłem orzechowym, miodem i mascarpone
Do lodów można użyć mniej miodu lub cukru.

Kremówkę z cukrem pudrem ubić na sztywno i ostrożnie wymieszać z masłem orzechowym - wcześniej dokładnie połączonym z mascarpone oraz miodem.

Chłodzenie:

Lody z masłem orzechowym, miodem i mascarpone
Masa lodowa idealnie zmieści się w pojemniku o pojemności 1 litra.

Masę lodową umieścić w plastikowym pojemniku, szczelnie zamknąć, a następnie schłodzić w zamrażarce.

Przed podaniem pudełko z lodami wyjąć 2-3 minuty wcześniej.