Sposób przygotowania:
Deser mleczny z pomarańczą
Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy kaszkę mannę, dodajemy szczyptę soli i gotujemy mieszając aż kaszka zgęstnieje i się ugotuje. Wsypujemy suszoną żurawinę zostawiając trochę do dekoracji. Obieramy pomarańcze, kroimy je drobno obierając z białych błon. Na rozgrzaną patelnię wkładamy łyżkę miodu. Gdy zacznie się karmelizować dodajemy pokrojone pomarańcze razem z sokiem oraz imbir. Dusimy wszystko do chwili, aż sos lekko odparuje. Dodajemy masło, mieszamy. Sos lekko studzimy. Do pucharków nakładamy warstwami naprzemiennie kaszkę, pomarańcze razem z sosem. Górę dekorujemy żurawiną i listkami mięty. Deser możemy podać na ciepło lub zimno.
-Natka-
jaNina
Dziękuję bardzo :) to tak jak ja .... Nie zawsze musi być budyń na mleku, czasem może być kaszka. Z kwaskowatym sosem z imbirem smakuje całkiem nieźle :)