Sposób przygotowania:
Tartaletki z jabłkiem i złocistą kruszonkąETAP 1:
1. Farsz jabłkowy:
Jabłka obrać ze skórki, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem, przyprawą do szarlotki , cynamonem i dokładnie wymieszać.
ETAP 2:
2. Kruszonka:
Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
ETAP 3:
3. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wylepić foremki tartaletek o średnicy 9cm wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.
ETAP 4:
4. Na podpieczone spody tartaletek wyłożyć jabłka i posypać kruszonką.
ETAP 5:
5, Piec ponownie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
SylaUla