SUPERPRZEPIS

Deser owocowy na bogato

  • 3
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 26
Deser owocowy na bogato Więcej zdjęć (20)

Trochę tego, trochę tamtego, a do tego mnóstwo owoców i bita śmietana i deser gotowy. Tak niewiele potrzeba, żeby wyczarować coś pysznego doskonałego na upalne dni.

Składniki:

Deser owocowy na bogato

 

  • Galaretka czereśniowa:
  • 250 g czereśni ( waga po drylowaniu i pozbawieniu ogonków)
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 125 ml wrzącej wody

 

  • Galaretka truskawkowa:
  • 500 g truskawek ( waga po przebraniu i pozbawieniu szypułek)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 300 ml wrzącej wody

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • 150-200 g babki cytrynowej ( moja była wilgotna więc jej nie nasączałam jeśli jednak babka będzie sucha proponuję ją delikatnie nasączyć)

Sposób przygotowania:

Deser owocowy na bogato
Galaretki rozpuszczany we wrzącej wodzie. Owoce dokładnie myjemy. Czereśnie pozbawiamy pestek i ogonków, a truskawki szypułek.

Do wysokiego naczynia dajemy truskawki i miksujemy je na gładki krem. Do drugiego naczynia dajemy czereśnie i je również miksujemy na gładką masą.

Do misek z galaretkami wlewamy zmiksowane owoce. Do galaretki truskawkowej wlewamy zmiksowane truskawki, a do galaretki wiśniowej czereśnie. Obie masy dokładnie mieszamy.

Do szklanek przelewamy porcję masy truskawkowej i wkładamy do lodówki do stężenia.

Śmietanę ubijamy na sztywno, a babkę cytrynową rozdrabniamy. Na zastygłą galaretkę dajemy porcję bitej śmietany. Na nią dajemy porcję pokruszonej babki cytrynowej, którą zakrywamy drugą porcją bitej śmietany. Wierzch wyrównujemy, żeby galaretka czereśniowa nie uciekła na babkę.

Na wyrównaną śmietanę wlewamy po około 6 łyżek galaretki czereśniowej. Całość schładzamy do zastygnięcia.

Na zastygła masę czereśniową wlewamy masę truskawkową i wstawiamy do zastygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem kawy rozpuszczalnej ( można ją pominąć ) i dekorujemy nią każdy deser.

Wierzch dekorujemy truskawkami oraz kawałkami czereśni. Na całość ścieramy niewielką ilość mlecznej i białej czekolady.

Podajemy dobrze schłodzony.

Ilość porcji zależy od wielkości szklanek. 
Deser owocowy na bogato
Pozbawione szypułek truskawki przekładamy do wysokiego naczynia
Deser owocowy na bogato
Pokrojone truskawki miksujemy na gładką masę
Deser owocowy na bogato
Zmiksowane truskawki wlewamy do galaretki
Deser owocowy na bogato
Pozbawione pestek i ogonków czereśnie przekładam do wysokiego naczynia
Deser owocowy na bogato
Zmiksowane owoce wlewamy do miski z galaretką wiśniową i dokładnie mieszamy
Deser owocowy na bogato
Do szklanek wlewamy porcję galaretki truskawkowej
Deser owocowy na bogato
Śmietanę ubijamy na sztywno
Deser owocowy na bogato
Na zastygłą galaretkę truskawkową dajemy porcję bitej śmietany
Deser owocowy na bogato
Babkę drobno kruszymy
Deser owocowy na bogato
Na śmietanę dajemy porcję babki cytrynowej
Deser owocowy na bogato
Na babkę dajemy porcję bitej śmietany i ją wyrównujemy
Deser owocowy na bogato
Na śmietanę wylewamy galaretkę czereśniową
Deser owocowy na bogato
Na zastygłą galaretkę czereśniową dajemy galaretkę truskawkową
Deser owocowy na bogato
Ubijamy na sztywno śmietanę z dodatkiem kawy rozpuszczalnej
Deser owocowy na bogato
Ubitą śmietaną dekorujemy deser
Deser owocowy na bogato
Na wierzchu układamy owoce
Deser owocowy na bogato
Górę każdego deseru posypujemy startą czekoladą biała i mleczną
Deser owocowy na bogato
Idealny deser na małe co nieco
Deser owocowy na bogato
Pyszny deser dla każdego i dużego i małego

Tagi:

owoce desery