Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Deser ryżowy z owocami i koniakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Deser ryżowy z owocami i koniakiem można również podawać jako samodzielne danie na kolację.

Deser ryżowy z owocami i koniakiem

Składniki:

Deser ryżowy z owocami i koniakiem

 

Sposób przygotowania:

Deser ryżowy z owocami i koniakiem
Brzoskwinie pokroić na cząstki zalać częścią koniaku. Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, pokroić w piórka. Mleko z masłem zagotowac, wsypać ryż, ugotować na sypko. Ryż wymieszać z migdałami i resztą koniaku. Formę zwilżyć zimną woda i oproszyć cukrem pudrem, wyłożyć do niej ryż i zostawić, żeby wystygł. Następnie wyłożyć go na półmisek do góry dnem. Deser udekorować owocami i pokrojonymi brzoskwiniami, wedle uznania również bitą śmietaną.

Tagi:

ryż