BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1417]

Deser semifreddo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Deser którym chcę się z Wami podzielić, robiłam po raz pierwszy i myślę że nie ostatni. Przepis dostałam od mojej sąsiadki. Wyszedł bardzo smaczny , w smaku przypominał lody, a maliny dodały mojemu deserowi pikanterii i pięknego wyglądu.

Deser semifreddo Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Deser semifreddo

 

  • śmietana 30 % 500 ml,
  • jajka 2 szt,
  • cukier 5 łyżek,
  • cukier puder 2 łyżki,
  • sól szczypta,
  • dodatkowo;
  • maliny około 500 g,
  • bezy małe około 13 szt,

Sposób przygotowania:

Deser semifreddo
Białka oddzieliłam od żółtek, po czym żółtka ubiłam z cukrem na puszystą masę.

W drugiej misce ubiłam na sztywną pianę białka ze szczyptą soli.

Mocno schłodzoną śmietanę 30% ubiłam na sztywno z cukrem pudrem.

Masę jajeczną delikatnie połączyłam z pianą z białek oraz z ubitą śmietaną.

Do całości dodałam pokruszone bezy oraz większą połowę malin.

Masę przelałam do keksówki i włożyłam do lodówki na kilka godzin.

Po wyjęciu z lodówki deser udekorowałam pozostałymi malinami.



Może nie wyszedł pięknie ale w smaku był przepyszny i na pewno będę wracać do przepisu.

Czas przygotowania około 30 minut + czas chłodzenia.
Deser semifreddo
Białka oddzielić od żółtek a następnie żółtka ubić z cukrem na puszystą masę
Deser semifreddo
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli a śmietanę ubić z cukrem pudrem
Deser semifreddo
masę jajeczną połączyć delikatnie z pianą z białek oraz ubitą śmietaną
Deser semifreddo
Do całości dodać pokruszone na drobne kawałki bezy
Deser semifreddo
Następnie dodać większą połowę malin i delikatnie wymieszać
Deser semifreddo
Masę przełożyć do kek sówki i włożyć na kilka godzin do lodówki
Deser semifreddo
Deser po wyjęciu z foremki
Deser semifreddo
Po wyjęciu udekorować pozostałymi malinami