Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Książka Kucharska: Ciasta ze śliwkami

Śliwkowe semifreddo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Przepyszny deser tylko dla dorosłych! Dzięki śliwowicy ma ciekawy posmak i nie zamarza na kamień, polecam!

Śliwkowe semifreddo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śliwkowe semifreddo

 

Sposób przygotowania:

Śliwkowe semifreddo
Śliwki umyć, osuszyć, wydrylować. Wrzucić do naczynia żaroodpornego, wymieszać z cukrem. Piec około 40 minut w 180 stopniach aż owoce będą miękkie. Lekko przestudzić. Zmiksować blenderem. Dodać śmietanę i mleko, wymieszać. Osłodzić miodem. Dodać śliwowicę, wymieszać. Wlać do maszynki do lodów i kręcić około 30 minut.

Przełożyć lody do dowolnej formy. Herbatniki połamać, wsypać i lekko wgnieść w masę lodową. Wstawić do zamrażarki na 3 godziny.

Gotowe semifreddo wyjąc z formy, pokroić w kawałki i od razu podawać. 
Śliwkowe semifreddo
śliwki wydrylować i wymieszać z cukrem, upiec w piekarniku
Śliwkowe semifreddo
miękkie śliwki zmiksowac na mus blenderem
Śliwkowe semifreddo
dodać śmietanę, mleko i śliwowicę, wymieszać
Śliwkowe semifreddo
ukręcone w maszynie lody przełożyć do formy i dodac ciastka