slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 861]

Semifreddo orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne domowe lody orzechowe. Semifreddo to rodzaj lodów które się krótko mrozi i kroi w plasterki. Jest to idealny zimny deser w gorące dni. Polecam.

Semifreddo orzechowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Semifreddo orzechowe

 

  • 330 ml śmietanki słodkiej 30%
  • 150 ml mleczka zagęszczonego słodzonego
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki kruszonych orzechów arachidowych
  • oraz:
  • kilka kostek gorzkiej czekolady, kruszone orzechy do posypania
  • foremka 9x18cm

Sposób przygotowania:

Semifreddo orzechowe
Zimną śmietankę ubijamy na sztywno, wlewamy mleczko zagęszczone i miksujemy. Następnie dodajemy po łyżce masła orzechowego i miksujemy. Na koniec dodajemy kruszone orzechy i miksujemy chwilę. Gotową masę śmietankową przekładamy do foremki i na 3 godziny do zamrażarki. Przed podaniem polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy orzechami. Smacznego.
Semifreddo orzechowe
Semifreddo orzechowe w całości przed pokrojeniem

Tagi:

deser lody