alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Deser szarlotkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Deser szarlotkowy, czyli jabłka z kruszonką

Deser szarlotkowy

Składniki:

Deser szarlotkowy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Deser szarlotkowy
Podane składniki ciasta zmiksować ze sobą. Ukształtować z nich kulę. Włożyć do lodówki na 30 minut. Ciastem wyłożyć natłuszczoną tortownicę. Ponakłuwać. Położyć na ciasto folię aluminiową. Piec w temp. 180 st. C przez 20 minut. Zdjąć folę. Piec jeszcze 5 minut. Ostudzić.

Obrać jabłko, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki i na grube plastry. Podlać małą ilością wody. Poddusić. Wymieszać z miodem, rodzynkami i szczyptą cynamonu. Dusić 3 minuty. Masę jabłkową wymieszać z grubo pokruszonym ciastem. Posypać cukrem pudrem.