Sposób przygotowania:
Deser truskawkowy obłoczek
1. Galaretkę rozpuszczam w 1 szklance wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Truskawki obieram z szypułek. Kilka sztuk odkładam do dekoracji. Pozostałe truskawki kroję w kostkę.
Schłodzoną śmietanę (250 ml) ubijam na sztywno w wysokim naczyniu. Dodaję tężejącą galaretkę i razem miksuję.
Do masy wlewam likier i dodaję pokrojone truskawki. Wszystko dokładnie mieszam.
Masę przelewam do pucharków lub miseczek. Wstawiam na godzinę do lodówki.
2. Czekoladę kroję w małą kostkę. Pozostałą śmietanę (100 ml) ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Śmietanę przekładam do rękawa cukierniczego i wykładam na wierzch deseru.
Deserki dekoruję pozostałymi truskawkami, czekoladą i listkami melisy.
Schłodzoną śmietanę (250 ml) ubijam na sztywno w wysokim naczyniu. Dodaję tężejącą galaretkę i razem miksuję.
Do masy wlewam likier i dodaję pokrojone truskawki. Wszystko dokładnie mieszam.
Masę przelewam do pucharków lub miseczek. Wstawiam na godzinę do lodówki.
2. Czekoladę kroję w małą kostkę. Pozostałą śmietanę (100 ml) ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Śmietanę przekładam do rękawa cukierniczego i wykładam na wierzch deseru.
Deserki dekoruję pozostałymi truskawkami, czekoladą i listkami melisy.