Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Deser truskawkowy obłoczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 400
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Deser truskawkowy obłoczek- ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Warto przygotować ten deser. Polecam!!!

Deser truskawkowy obłoczek

Składniki:

Deser truskawkowy obłoczek

 

  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej,
  • 350 ml śmietany 36%,
  • 200g truskawek,
  • 1 kieliszek likieru truskawkowego,
  • 1/2 łyżki cukru pudru,
  • 4 kostki mlecznej czekolady,
  • listki melisy do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Deser truskawkowy obłoczek
1. Galaretkę rozpuszczam w 1 szklance wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Truskawki obieram z szypułek. Kilka sztuk odkładam do dekoracji. Pozostałe truskawki kroję w kostkę.

Schłodzoną śmietanę (250 ml) ubijam na sztywno w wysokim naczyniu. Dodaję tężejącą galaretkę i razem miksuję.

Do masy wlewam likier i dodaję pokrojone truskawki. Wszystko dokładnie mieszam.

Masę przelewam do pucharków lub miseczek. Wstawiam na godzinę do lodówki.

2. Czekoladę kroję w małą kostkę. Pozostałą śmietanę (100 ml) ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Śmietanę przekładam do rękawa cukierniczego i wykładam na wierzch deseru.

Deserki dekoruję pozostałymi truskawkami, czekoladą i listkami melisy.