slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1006]

Deser warstwowy z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na lekki i pyszny deserek warstwowy. Taki deser jest bardzo efektowny i prosty do zrobienia.

Deser warstwowy z dżemem

Składniki:

Deser warstwowy z dżemem

 

  • 4 łyżki dżemu truskawkowego (lub innego)
  • 125 g ricotty
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 2 spore ciasteczka biszkopty
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • posypka cukrowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Deser warstwowy z dżemem
Żelatynę zalewamy gorącą wodą i mieszamy, aż się rozpuści, odstawiamy. Do dwóch pucharków wkładamy na dno po 1 łyżce dżemu truskawkowego.

Ricottę przekładamy do miseczki, dokładamy 2 łyżki dżemu i mieszamy dokładnie. Na koniec dolewamy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy.

Przekładamy masę serową na dżem w równych porcjach. Na masie serowej delikatnie układamy 2 biszkopty. Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i układamy na biszkoptach.

Górę dekorujemy posypką cukrową. Wstawiamy pucharki do lodówki na kilka godzin. Podajemy schłodzone.

Tagi:

deser